Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

'ΈΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ''

Ο Βασίλης Γανωτής


 O ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΝΩΤΗΣ


Ολυμπιονίκης της Ελληνορωμαϊκής πάλης .

Η κηδεία του θα γίνει στην γενέτειρα του στον Αγ.Κωνσταντίνο σήμερα Τετάρτη στις 14.30

Εκεί θα αποχαιρετίσουμε τον μεγάλο αυτό αθλητή και  στέλεχος της αθλητικής μας οικογένειας.

Η Ε.ΦΙ.Β.Α εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της στην οικόγένεια του.

Τιμώντας την μνήμη του θα σιωπήσουμε επί τριήμερο.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ 1968

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΝΩΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ 

ΕΝΑΣ «ΓΙΓΑΣ» ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΥΓΑΣ

Η κατηγορία «Fly» των 52 κιλών περιελαμβάνετο στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Ελληνορωμαϊκής Πάλης, από το 1948 μέχρι και το 1996. Συνολικά τελέσθηκε 12 φορές. Από τις διοργανώσεις αυτές σε 3 έλαβε μέρος ο Βασίλης Γανωτής: το 1964 στο Τόκιο, το 1968 στο Μέξικο Σίτυ και το 1972 στο Μόναχο. Ήταν την ίδια περίοδο που οι παλαιστές του ΕΓΣ κυριαρχούσαν στο χώρο με ηγέτες στο ταπί, τους Γαλακτόπουλο, Γανωτή, βεβαίως ακόμη Πετμεζά, Γρύλλο, Καμπαφλή και ακολούθως Μυγιάκη, την οικογένεια Αρκουδέα κ.λ.π. κ.λ.π.
Αναμνηστική φωτογραφία από εκδήλωση με τους
επίλεκτους παλαιστές της δεκαετίας του '60.
 Καθήμενοι από αριστερά:Δημ.Σάββας (Ε.Γ.Σ)
Οθων Μοσχίδης(Β.Α.Ο)Στέφανος Ιωαννίδης
 (ΧΑΝΘ)Πέτρος Γαλακτόπουλος
 και Βασίλης Γανωτής (Ε.Γ.Σ)
Όρθιοι διακρίνονται μεταξύ των άλλων οι: Αρκουδέας,
Πετμεζάς,Ιωαν Τσάχ ( με τα γυαλιά) και άλλοι.

Ο Βασίλης Γανωτής παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τον Άγιο Κωνσταντίνο, γεννήθηκε στην Κατοχή και είχε 4 αδέλφια. Παρά τη σκληρή ανάγκη επιβίωσης, όταν ήρθε στην Αθήνα γνώρισε, από έφηβος την Πάλη, την αγάπησε και την υπηρέτησε με αφοσίωση. Το 1960 κλήθηκε στην Εθνική (μόλις 18 ετών) και το 1964 στα 22 χρόνια του έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η χρονιά του Τόκιο, όπου στα 52 κιλά μετείχαν 18 και ο Βασίλης κατέλαβε την 8ηθέση. Ισοβάθμησε με τον Τούρκο Μπουρχάν Μποζκούρτ.
Στην Εθνική Ομάδα συμμετείχε επί 17 ολόκληρα χρόνια (1960 – 1975) και στο διάστημα αυτό πολλές φορές έφθανε να αγωνισθεί μέχρι τα 57 κιλά. Αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετείχε πάντα στα 52κ. Το 1967 στην Τύνιδα αναδείχθηκε Μεσογειονίκης, αλλά το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες  στο Μέξικο, παρά τη νίκη του επί του Ιταλού Τσεντουριόνι δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Η κλήρωση ακολούθως τον έφερε αντιμέτωπο με τον Βούλγαρο Πετάρ Κίρωφ που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, τόσο το 1968, όσο και στους επόμενους Ολυμπιακούς στο Μόναχο το 1972.
Ο Γανωτής αναδείχθηκε 13 φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρωπαίος πρωταθλητής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 με 2  νίκες και μια ισοπαλία κατέλαβε την 7η θέση (μεταξύ 22 παλαιστών της Ελληνορωμαϊκής) αναδεικνυόμενος δεύτερος καλύτερος βαλκάνιος μετά τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Πετάρ Κίρωφ και μπροστά από τον Τούρκο Τρεν. Φυσικά ήταν ερασιτέχνης παλαιστής, όπως όλοι τότε. Επαγγελματικά ήταν χρυσοχόος, διατηρών εργαστήριο με τον αδελφό το
σχόλιο:
Ο Βασίλης Γανωτής ήταν ο παλαιστής που χάρις σε αυτόν γνώρισαν απλόχερα
 τα μυστικά του αθλήματος οι Ολυμπιονίκες παλαιστές μας των ελαφρών βαρών...