Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ''Α.Γ ΛΕΒΕΝΤΗ''


Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ


Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

          Πριν λίγες ημέρες η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επίσημο όργανο των Αθλητών της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τίμησε το Ίδρυμα «Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ».
          Η ΕΣΟΑ βράβευσε το Ίδρυμα, για την προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό, με την παροχή 400 περίπου Υποτροφιών τα τελευταία 15 χρόνια σε Έλληνες και Κυπρίους Αθλητές. Το Ίδρυμα τιμήθηκε με το Έπαθλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ».
          Έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε λίγο βαθύτερα και να μπούμε στα ενδότερα τόσο της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, όσο και του Ιδρύματος «Α.Γ.ΛΕΒΕΝΤΗ».
  Ο Τσικλητήρας βρίσκεται στην κορυφή των θρύλων του Ελληνικού Αθλητισμού, μαζί με τον Σπύρο Λούη, τον Δημήτρη Τόφαλο και τον Τζιμ Λόντο. Είναι ο μόνος Έλληνας αθλητής Στίβου με 4 Ολυμπιακά Μετάλλια και από τους μετρημένους στα δάκτυλα Έλληνες κατόχους Παγκοσμίου Ρεκόρ. Αλλά συγχρόνως είναι και ένας ήρωας, γιατί ενώ μπορούσε να μη βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να πολεμήσει στους Βαλκανικούς του 1912 – 13, αυτός εθελοντικά ήταν στα χαρακώματα. Πολέμησε στο Μπιζάνι, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα – στις άθλιες τότε συνθήκες – και πέθανε ελάχιστους μήνες μετά την κατάκτηση  Χρυσού Μεταλλίου. Ήταν μόλις 27 ετών.


          

Εκείνο που γενικώς είναι ελάχιστα γνωστό, αφορά τις υψηλές επιδόσεις του και στο Ποδόσφαιρο. Ήταν αθλητής στον ΠΓΣ, αλλά μαζί με τους αφους Καλαφάτη, έπαιζε Ποδόσφαιρο ως Τερματοφύλακας, ενώ ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος συνήθως ήσαν μπακ ή χαφ. Ήταν ο πρώτος Τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού από την ίδρυση του Συλλόγου το 1908 και για δυο χρόνια. Δεν έγινε τόσο γνωστός όσο π.χ ο μεταγενέστερος Δημήτρης Δεμερτζής, διότι ο τελευταίος αγωνιζόταν επί 11 χρόνια, έγινε δε και διεθνής 4 φορές.

        
  
Ο Τσικλητήρας αφοσιώθηκε στο Στίβο, αλλά ήταν γεννημένος γκολ – κήπερ. Πολύ υψηλός για την εποχή του (1.92), με φοβερό στατικό άλμα και εντυπωσιακή ετοιμότητα. Εάν ο Πόλεμος δεν αναστάτωνε τη χώρα και δεν τον έπαιρνε μαζί του θα παρέμενε με την κλειστή εκείνη ποδοσφαιρική παρέα των Καλαφάτηδων, Δημήτρη Δεμερτζή και Τάκη Αναγνωστόπουλου στην οποία σύντομα ήρθαν αν προστεθούν οι Απόστολος Νικολαϊδης, Μιχάλης Παπάζογλου, Γιώργος Δαπόντες, Παντελής Καρασεβδάς, Σωτήρης Ασπρογέρακας κ.λ.π κ.λ.π.



          Όσον αφορά το Ίδρυμα «Α.Γ.ΛΕΒΕΝΤΗ», πέρα από την κάθε άλλη συμβολή του, συμμετέχει τον 21οΑιώνα, κατά μοναδικό τρόπο στην ενίσχυση του Ελληνικού Αθλητισμού, αλλά και την ισχυροποίηση του εθελοντισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών του Ιδρύματος κ. Χάρης Δαυίδ, είναι ο ίδιος αγωνιζόμενος – Μαραθωνοδρόμος με διεθνείς συμμετοχές. Μάλιστα είναι ο μόνος Έλληνας ο οποίος έχει αγωνισθεί και στον Μαραθώνιο της παγωμένης Ανταρκτικής, τον οποίο κάθε χρόνο διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Μαραθωνίου.
http://palaimaxoipao1908.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου